21 Ноември - Ден на християнското семейство (Въведение Богородично)/разрешава се риба/За днешния

...
21 Ноември - Ден на християнското семейство (Въведение Богородично)/разрешава се риба/За днешния
Коментари Харесай

21 ноември – Ден на християнското семейство

21 Ноември  - Ден на християнското семейство (Въведение Богородично)

/разрешава се риба/

За днешния ден има и вярване, че предвещава какво ще е времето през цялата последваща година.  Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието - едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата. 

 

 

На 21 ноември Българската православна черква, отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднообразно отбелязвани и от православието и от католицизма.
С решение на Св.Синод на Българската православна черква, от 1929 година този празник се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната юноша. Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Въведение Богородично.

Затова се смята, че на този ден цялото семейство би трябвало да влезе в храма и да отдаде респект на всички християнски добродетели. Защото семейство е свято! В него всички би трябвало да бъдат щастливи – децата да бъдат обичани, да бъдат прегръщани, да се радват на любовта на своите родители, само че и да бъдат положителни, виновни и толерантни.

Традициите споделят още, че след черква, фамилията се събира към масата на чаша вино, топла питка и вкусна манджа. Така се празнува хубавичко връзка посред всички, а масата се оставя неразтребена с цел да пристигна Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Според националните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през идната година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото сухо; в случай че вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата...
Чрез всички тези, трансформирали се в традиция, ритуали в деня на Християнското семейство се цели затвърждаване на мощната фамилна връзка сред поколенията от една кръв. Възпитават се добродетели и морални полезности. Защото „ Християнското семейство е Ноевият ковчег в потопа на живота ". То е школа за здрави фамилни добродетели – обич, мир, усърдие.

Семейството е заварка. Особено през днешния ден. В този забързан, интернет-свят, който отчуждава членовете на фамилията. Точно през днешния ден, в тия сложни времена – фамилията е заварката. Точно през днешния ден би трябвало да търсим крепка единодушие и топлота, даже и в най-дребните неща, тъй като това са най-скъпите, най-ценните човешки усеща.Та кой различен, в случай че не родителите ни, заслужават почитание и реверанс, че са ни отгледали, възпитали и отдали любовта си, и кой различен, в случай че не децата ни, заслужават уюта и топлината на домашното огнище, без значение от това, че към този момент даже са поели своя път?!

Семейството е институцията, формирала първа ценностната система на всяко живо създание! Да не го забравяме!

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство – е мотив да отворим душите и сърцата си за повече добрина и обич, за повече усмивки и подадени с мир ръце,
с цел да бъдем благословени – ние, домът ни, фамилията ни!

Честит ден на християнското семейство!

В обособени селища последният ден от интервала е прочут като „     ”,  тъй като съответствува с празника Въведение Богородично (21 ноември). Щом „ влязат „ Вълчите празници ”,  дамите замазват с тиня пода край огнището, с цел да замажат алегорично очите и устата на зверовете. Зашиват с червен конец краищата на полите си, с цел да „ зашият ” вълчата паст.

Строго се съблюдават забрани от най-различно естество: забрани за работа, за интимно другарство и за консумация на месо . През вълчите дни стопаните не се допират до остри предмети и сечива. Жените връзват ножовете и ножиците с червен конец, с цел да „ завържат ” устата на вълците.
Не секат дърва, не се мият и не перат, защото „ в случай че пипнат сапун, гневният вълк ще ги срещне в гората и ще ги удари с патерицата ” . Забранява се всякаква работа с вълна. В противоположен случай вълците атакуват овчарите и стадата.

Много строго се съблюдава възбраната да не се крои и шие дреха за мъж на този ден, тъй като в случай че го срещне вълк в гората, ще го нападне и изяде. Народна приказка споделя по какъв начин човек изул цървулите си, които били направени през „ Вълчите празници ”, с цел да се избави от вълк. Според националното вярване нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „ Мратински нощи ”, са доста по-лоши даже и от „ Мръсните дни ”, тъй като през тях най-лесно човек може да се разболее.

След ходенето на черква фамилията се събира към масата на чаша вино, топла питка и вкусна манджа. Масата се оставя неразтребена, с цел да пристигна Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

Според националните поверия на Въведение Богородично българите гадаят какво ще е времето през цялата последваща година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е изсъхнало, а плодородието едва. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата богата.

 

Именици: Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР